trigger

Collette Dinnigan: Unlaced

MAAS Powerhouse Museum museum environmental
Trigger collaborated with Collette Dinnigan and stage designer/artist Anna Tregloan to realise the ‘Collette Dinnigan: Unlaced’ Exhibition, opened in September 2015 at Powerhouse Museum (Museum of Applied Arts and Sciences MAAS). Trigger provided environmental and marketing campaign design across print, outdoor and digital platforms.
The exhibition expresses Dinnigan’s ouvre through a number of evocative environments. The main entrance title wall was a 30 metre wide by 10 metre high fabric wall which featured a hand drawn lace pattern, created by Trigger. Bridal label panels were printed to brass plates and floor to celing wallpaper panels dressed the curved corridor that connected the two main areas of the exhibition.
We ensured that the look, feel and graphic language of the exhibition expressed Dinnigan’s design vision and was communicated consistently within the exhibition and through a targeted, strategic marketing campaign.


Photography by Marinco Kodjanovski, courtesy MAAS


Novartis Headquarters Interior

Novartis private environmental
A series of environmental and digital graphics, created by Trigger, activate Sydney’s new Novartis campus for employees and visitors.
The suite of decal and digital screen designs create a cohesive look and feel across the six levels of the building, from the entry point to the meeting rooms to the exterior spaces.
The design approach was to create a space that is harmonious to work in and can be ‘lived with’ for a long period of time. The approach also complements the curved architectural forms and materials used and the open and industrial feel of the interior.
The ‘cloudfield’ graphic, derived from cloudscape images, represents organic, human qualities and reflects the key brand qualities of ‘caring and curing’. The cut out circles layer represents the ‘scientific’, derived from molecular structures and kinetic atoms, reflects the research and medical charter of Novartis.

Entry Foyer Redevelopment

National Museum of Australia museum environmental
The National Museum of Australia briefed Trigger to revitalise its entry experience. The space, called ‘The Hall’, is a soaring, ‘football field’ sized space, designed by Architects ARM. The main challenges of the space were to de-clutter and rationalise existing displays and create a compelling arrival experience befitting an institution of this stature. The demands of the project include: creating a compelling sense of arrival, evocation of Museum themes and stories, solutions for a multi-use entry/exhibition/function space, increasing amenity for entry requirements and security, accentuating views to the landscape, using design to contribute to a constantly refreshed and evolving exhibition program, object display in a naturally lit space, enhancing and honouring complex geometric architectural building forms, and improving circulation, orientation and wayfinding.

The approach for this multi-use spatial project was holistic, immersive and layered. A unique spatial and graphic language was developed to create a dramatic arrival experience with impact and gravitas but also one with surprise and humour, is extremely memorable, resonates with the visitor and generates further thought, investigation and action by the visitor. The Trigger team created modular concepts, thematic design and digital opportunities and identified ‘icon’ objects. Curatorial depth is enhanced through the communication of different narratives simultaneously, and incorporation of diverse exhibition display techniques, addressing different learning styles, across 2D, and multi-media platforms.

This project is at fabrication stage and will be revealed later this year.

2017 Venice Biennale

Australia Council for the Arts arts branding / identity
Trigger, in association with designer Rebecca Anderson, created the brand design for 'Tracey Moffatt My Horizon', Australia's representation at the 2017 Venice Biennale. The project includes applications to exhibition, print and digital. We worked closely with the artist to develop the brand identity to ensure it communicates the intention of the exhibition. It is an amazing privilege to work with one of Australia's most prominent artists and create a visual identity that captures the essence of the artwork displayed. At present the suite of brand material is under embargo, with only the logotype released. Trigger is travelling to Venice soon to install environmental graphics and signage in the Australian pavilion, designed by DCM Architects (opened 2015). The exhibition opens in May 2017, where upon the full suite of brand material will be launched and shared globally.

The photograph features Tracey Moffatt speaking at the Australian Launch functionf or the 2017 Venice Biennale, Carriageworks, Sydney, 23 March 2017.


Parramatta Park Dairy

Parramatta Park Trust government exhibition / interpretive
After a year long period of research, stakeholder and industry expert consultation, Trigger designed a suite of innovative interpretives to revitalise the visitor experience for Parramatta Park’s Dairy Precinct. Significantly the precinct contains one of Australia’s oldest European structures.
One of the project’s key objectives was to convey stories and histories that speak to the themes and world heritage status of the park in a way that stimulates and engages diverse contemporary audiences. The spirit of the historic structures and the landscape is evoked through meaningful integration of architectural heritage, archaeology, object display and sensory technology. One of the challenges was to ensure that the significance of the site was not impacted and all work was reversible. Creating a new experience with these constraints and conditions required a thoughtful and innovative design approach.
The project includes interior interpretation design encompassing: object displays, AV and digital and sympathetic, dramatic lighting strategy for the whole site. Display cases, object displays, touch screen interactives and soundscape interactives can be refreshed over time so that the experience evolves and continues to reflect changing visitor requirements. The interpretive approach addresses the landscape through a range of interpretive interventions: discoverable interpretive panels, which integrate sensitively with existing fabric, and soundscapes.
My team and I created an interpretive design sub brand which responded to the Park’s recent overarching rebrand. We liaised with the Trust’s brand / marketing teams to ensure understanding, cohesion and ownership. This sub brand was designed for site wide application incorporating a flexible design language that addresses both the ‘rural’ and ‘regal’ characteristics of the park.
World-class heritage practice is showcased by an innovative design approach that serves to enhance architectural features, avoid clichéd ‘rustic’ overtones, and minimise intrusion on heritage fabric.


Photographs by Melanie Touw, Gregory Anderson. Some photographs courtesy of Parramatta Park Trust


Alchemy: The Lustre of Hill End

National Parks and Wildlife Service museum exhibition / interpretive
Trigger co-authored a comprehensive interpretation strategy for Hill End Historic Site, which determined five interpretive themes and the main stories to be told. This research was implemented through the curation and design of 'Alchemy: The Lustre of Hill End' a bespoke interpretive exhibition, situated in an adaptively reused FRS Fire Shed in the centre of the town. Existing heritage structures we reused for interpretive purposes. As an example, the skeletal remains of a heritage cottage became the centrepiece for an AV projection and object display piece that introduces the interpretive experience.
Innovative ways were developed to showcase the archive’s wealth of photographic material. A large interactive touch screen displays photographs of the town in different time periods, large scale prints of the historic Holtermann Collection line the walls and a 6m long illuminated floor panel features an 1872 panorama of the town. We also developed an innovative donation box video experience that has been very successful in raising funds.
The exhibition space comprises some small, obstructed and fragmented areas. We addressed this constraint by tailoring content and the interpretive experience to the idiosyncrasies of each space. For example, a small heritage room becomes the intimate venue to view Harry Hodge’s 1960s era town model, and a former well received a glazing treatment to become trafficable and allow an interactive AV experience.
One of the core aims of the exhibition was to enrich the town and to attract both cultural and economic benefits to the Hill End area. The exhibition provides a deeper and more thematic experience than that which was previously offered, ultimately promoting longer visitor stays and insight into a living village.
This project is shortlisted for The 2017 Australian Interior Design Awards and entered in 2017 National Trust Heritage Awards.


Photography by Anthea Williamson


follow us on:

facebooktwitter