trigger

Toorale National Park Stage 3

National Parks and Wildlife Service government exhibition / interpretive
In April 2016, Trigger completed a 3 year implementation of sculptural interpretives in the landscape for NSW National Parks and Wildlife (NPWS), NSW Office of Environment and Heritage, for Toorale National Park. The final stage comprised a series of large scale interpretation panels and sculptures to interpret the Homestead precinct of the park.
This is the first interpretive point of arrival for visitors to the park and features the once lavish homestead building, now in decline. Visitors are not permitted entry to the homestead due to its dilapidated condition. The challenge was to create a compelling sense of arrival for the park and fulfilling interpretation of the structure whilst preventing access to protect the fragile building and the safety of visitors. We decided to transform the idea of the barrier itself into the interpretive experience. The ‘fence’ is dissolved and becomes a compelling learning and entertaining experience. We brought to life the grounds of the homestead as well as the building itself through innovative interpretation.
Large scale corten and vitreous enamel sculptural panels are positioned in an arc to preserve views to the Homestead. The panels content and positioning tell the stories of the ‘front of house’, which was inhabited by station owners and their families as well as the venue for formal receptions, and the ‘back of house’, which is where working gardens were located and the area most familiar to the station workers. The features of garden and the homestead door are interpreted through 2 corten and timber sculptures that are experienced by the visitor along a pathway that leads from the carpark.
A mini documentary featuring Bill Stalley, a former resident of the Homestead, was also filmed in the homestead, for use in digital interpretives.
Trigger managed the collection, selection and development of interpretive content, created a 2D graphics, selected, managed and produced the fabrication and installation of all components. Trigger’s comprehensive staged implementation plan for all project components, the high quality and responsiveness of the design, the artisanship of the fabrication for a range a carefully selected specialists and the attention to detail and sensitivity to the landscape at installation has created an extremely successful project creatively, operationally and from a budget perspective.
Stage 1 of the project won the Interpretation and Education Section of the 2015 National Trust Heritage Awards.

follow us on:

facebooktwitter